TerraCarta in kabel- en leidingdetectie: Al 15 jaar een innovatief avontuur

Welkom bij TerraCarta, waar innovatie en precisie hand in hand gaan in de wereld van kabel- en leidingsdetectie. Al vele jaren zijn wij met trots dé specialist op dit gebied, en onze passie voor vooruitgang heeft ons naar nieuwe hoogten gebracht. Steeds weer werden we uitgedaagd om een probleem op te lossen dat nog geen oplossing had. Deze uitdagingen hebben geleid tot voortdurende innovaties in zowel hardware als software. Laten we samen eens terugkijken op enkele van onze meest opmerkelijke innovaties die onze diensten steeds verder hebben verfijnd.

TerraCarta Off-Road

Het begon allemaal met de “grondradar in slee”, een eenvoudig en praktisch voertuig dat ons in staat stelde om met onze grondradar (GPR) zelfs op plekken te meten waar een grondradar-buggy niet kon komen. Maar we wilden meer, en met de “Meetlorrie” en “Meet-Quad” breidden we onze meetmogelijkheden nog verder uit, waardoor we elk terrein, zowel op braakliggend terrein als op het spoor én op het ijs, met precisie konden doorkruisen.

12 jaar geleden werd met succes een op maat gemaakte ijsdiktemeter ontwikkeld voor een lokaal project. Een amfibievoertuig met grondradar, waarmee de dikte van het ijs veilig, met grote snelheid in kaart kon worden gebracht.

TerraCarta Rail

Vervolgens introduceerden we de “Alucart”, een overdekte lichtgewicht lorrie aangedreven door elektriciteit dat ons in staat stelde om snel en efficiënt te werken op het spoor zonder concessies te doen aan de veiligheid. Maar het was de “Spoorbus” die de show stal! Met ons eigen TerraCarta-patent combineerde dit innovatieve apparaat een lasbus, een ballastboor met grondradar en andere technologieën, waardoor het een alles-in-één oplossing werd voor onze diensten in de railsector.

 

Voor onze inzet op milieugebied hebben we het zeven van, de door de “spoorbus” ingewonnen, ballastmonsters geautomatiseerd met een zelf ontwikkelde ballastzeef. Dit maakt ons zeefwerk sneller, veiliger en milieuvriendelijker. Het ballastmonster wordt in de machine gezet, waarna vervolgens alle zeeffracties automatisch worden verdeeld, gewogen en opgeslagen in de computer.

Altijd vindbaar

Bij kabel en leidingdetectie denkt men al snel aan grondradar of kabelzoeker. Er zijn echter meer oplossingsrichtingen zoals de innovatieve trekveer. Een methode om kunststofleidingen beter in kaart te brengen, uitgerust met een zender aan de voorkant. De trekveer kan eenvoudig vanaf het maaiveld worden gevolgd. Deze geavanceerde technologie maakt het mogelijk om nauwkeurige locatiegegevens te verkrijgen en veilig en efficiënt kunststofleidingen te detecteren en in kaart te brengen.

We blijven ons richten op continue verbetering. Zo hebben we het bestaande “Aanboorzadel” waarbij in dienst zijnde leidingen kunnen worden aangeboord zonder lekkage, doorontwikkeld om deze ook geschikt te maken voor kleinere diameters, om vervolgens door te ontwikkelen zodat deze geschikt werd voor verschillende type leidingen. Op deze manier kunnen Gas-huisaansluitingen snel worden opgezocht met hoge nauwkeurigheid. Om waterleidingen ook in dezelfde meetronde mee te pakken ontwikkelden we de “Zuiverbak trekveer”, waarmee we ‘schoon’ waterleidingen nauwkeurig kunnen detecteren zonder ze te besmetten.

 

Daarnaast staan veiligheid en nauwkeurigheid voorop in ons werk. We hebben onze prikstokken voor stroomkabels voorzien van een speciale isolerende coating en ontwikkelden speciale handschoenen om nog veiliger en nauwkeuriger te kunnen werken.

Gestuurde Boringen en Zinkers

Daarnaast evolueerden onze graafmethoden ook gestaag. Van “Prikken” met een prikstok naar een lans aangevoerd door lucht, naar een “Spuitlans” werkend op water, tot het geavanceerde detectie apparaat: “Borehole EML”; elke stap bracht ons dichter bij precisie en efficiëntie. Met deze laatste techniek sporen we gestuurde boringen op tot op grote diepte, én zijn we het enige bedrijf dat dat met deze precisie en deze zekerheid kan, dat is toch iets waar je trots op bent.

De ontwikkeling van onze lans kreeg een extra impuls met de unieke “Lansboot”, die volledig in eigen beheer is gebouwd en onze werkzaamheden op het water nog verder ondersteunt.

Betonscan

Nieuw voor ons was de wereld van het “betonscannen”. Maar al snel werden we geïntroduceerd bij een enorme klus waarbij we, dag in, dag uit, het plafond moesten scannen. Omdat je continu boven je macht moet werken is dit een zware belasting voor de meetspecialist. De transitie van handmatig naar geautomatiseerd werd snel gerealiseerd met de uitvinding van de “Betonscanrobot”. Zowel de hardware als de software zijn volledig in eigen beheer ontworpen, waardoor we controle hebben over elk detail van deze unieke creatie.

Software

Uiteraard bleef het niet alleen bij de ontwikkeling van hardware, op het gebied van data-analyse en interpretatie introduceerden we de “Parser” om GPR-gegevens om te zetten naar grafische bestanden. Met onze toonaangevende “GIS-tool” en “Microstation Tool” kunnen we GPR-gegevens inlezen en interpreteren.

Samen met het team van “Geolitix” werken we aan de ontwikkeling van “UGI”, een systeem waarbij data, meettechniek en proces leidt tot een uniform resultaat voor kabel- en leidinglokalisatie. Ons toegewijde ontwikkelingsteam blijft continu bezig met het creëren van handige “software tools” en “macros” om ons werk te vereenvoudigen en onze diensten verder te verbeteren.

 

Meest recente innovaties

En als kers op de taart presenteren we met trots onze nieuwste innovatie: “3D-opnames van ballast”! Met behulp van fotogrammetrie wordt een opname gemaakt in de ballast waardoor het mogelijk wordt om de opbouw van de ballast “in-situ” te beoordelen in een 3D-omgeving. Een waardevol hulpmiddel om onze expertise verder te verrijken en met de wereld te delen.

Bij TerraCarta zijn we gedreven door ons streven naar voortdurende vooruitgang, en we zijn vastbesloten om onze klanten de meest geavanceerde en betrouwbare diensten aan te bieden.

Blijf onze website en social media volgen, want binnenkort delen we een voorbeeld van ons meest recente product waar we enorm enthousiast over zijn!