KLIC-melding verplicht
Bij een KLIC-melding ontvangt u veel informatie over de ondergrondse kabels en leidingen, maar dit is in veel gevallen (nog) niet goed genoeg om blind op te vertrouwen. Als de KLIC een ligging van een kabel aangeeft, dan is de kans groot dat de betreffende kabel daar (binnen een meter) ligt. Dit biedt echter geen garantie. Die kabel kan ook geruimd zijn, maar niet verwerkt zijn in KLIC. Daarnaast kan de kabel een afwijkende ligging hebben. Ook is het mogelijk dat u kabels en leidingen tegenkomt welke niet vermeld zijn in de KLIC. Omdat de informatie uit het KLIC-kadaster eerst gecheckt moet worden, is het nu bij wet verplicht om de KLIC tekeningen eerst te controleren voordat u verder gaat met de graafwerkzaamheden.
Wat is een KLIC-Melding
KLIC-melding, Oriëntatiemelding, Graafmelding; er zijn zo nogal wat meldingen mogelijk. Hoe zit dat nou eigenlijk?
Tot 2008 kon je, voordat je ging graven, een KLIC-melding doen, maar dat was niet verplicht. De KLIC was een stichting opgericht door netbeheerders. Deze stichting ging op in het Kadaster in 2008, wat wettelijk werd vastgelegd in de WION. In deze wet uit 2008 (WION nu WIBON) werd het verplicht om een melding te doen. In principe is de KLIC-melding overgegaan in het Oriëntatieverzoek en de Graafmelding. De ene melding is om je te oriënteren en de ander om te mogen graven. De naam KLIC-Melding is echter blijven bestaan en omvat beide verzoeken.
De KLIC-Melding controleren
Als je een KLIC-melding doet om te gaan graven, dus een graafmelding, dan moet je die controleren. Je mag er niet vanuit gaan dat de informatie klopt. Dus alle leidingen in je graafwerk (en een buffer van 1,5 meter) moet je van tevoren onderzoeken. Vind je iets dat afwijkt, dan ben je bij wet verplicht om dat weer terug te melden. Vind je iets niet terug, dan moet de netbeheerder je duidelijkheid verschaffen. Dat onderzoeken van “alle leidingen in je werk” kan op verschillende manieren. Hieronder een aantal voorbeelden, maar wil je exact weten wat dat voor jou betekent, bel ons dan even.
- Proefsleuven graven
- Voorsteken in je werk
- Detectieonderzoek uitvoeren
- Overleg voeren met de netbeheerder
Oriëntatieverzoek
Als je een KLIC-melding doet om te kijken of je plannen uitvoerbaar zijn (dus om je te oriënteren), dan doe je een Oriëntatieverzoek. Je kunt met deze verstrekte informatie kijken naar de ligging van kabels en leidingen en of deze van invloed zijn op de plannen die je wilt realiseren. Hierbij zijn planvorming en impact op het maatschappelijk belang, elementen die op elkaar moeten worden afgestemd. Leidingen die bepalend zijn voor je ontwerp zal je vooraf moeten onderzoeken op ligging en diepte. Maar dat betekent dus ook dat je echt niet alles hoeft te onderzoeken. Maar als straks de aannemer het werk niet kan maken, dan ben je als opdrachtgever wel te kort geschoten in de voorbereidingen. Ook hier geldt, wil je exact weten wat dat voor jou betekent, bel ons dan even.