Underground imaging via mobieltje!

Kabels en leidingen in kaart brengen met je mobiel? Zo’n vijf jaar terug was dit nog ondenkbaar, maar nu is het mogelijk. Met alleen een telefoon worden de kabels en leidingen ingemeten en daarna visueel gemaakt op centimeter niveau.

Letterlijk in de grond kijken, zonder een gat te graven? Dat werd twee jaar geleden al mogelijk met behulp van een puntenwolk, klik hier om daar meer over te lezen.

Nu is die ontwikkeling verder uitgebreid. Het opsporen van kabels en leidingen zal voor een deel nog gedaan worden op gebruikelijke wijze. Maar door het live visualiseren van de ligging van de kabels en leidingen inclusief het beeld van de omgeving, is het lokaliseren en het zonder schade blootleggen van de ondergrondse infrastructuur een stuk eenvoudiger geworden.

Deze vorm van Augmented Reality (AR) laat duidelijk zien waar in de bodem de kabels en leidingen zouden moeten liggen. Het aantal handelingen wat normaal nodig is voor het opsporen van kabels en leidingen is daarmee enorm verminderd.

In de video hieronder is te zien hoe het werkt.

Met behulp van puntenwolken en underground imaging wordt vervolgens de situatie in 3D vastgelegd, waar achteraf naar teruggekeken kan worden. De resultaten geven op deze manier veel meer duidelijkheid.

Hieronder is een voorbeeld van zo’n puntenwolk.