SHELL & TerraCarta maken online bodemscan-tool !

 

SHELL & TerraCarta hebben een overeenkomst om samen software te ontwikkelen op basis van “Artificial Intelligence” voor kabel- & leidingdetectie. De intentie is, om de kwaliteit van bodemscans te verbeteren om uiteindelijk een integraal onderdeel te vormen van het 3D ontwerp. Dus een uitbreiding van het BIM (Building Information Model) voor alle ondergrondse objecten. Binnen de projecten van Shell is er een enorme behoefte om deze techniek te verbeteren. 

Do’s & dont’s

Tekortkomingen van ondergrondse detectiemethoden zijn niet alleen te wijten aan technische beperkingen maar ook doordat het onderzoek niet juist wordt afgestemd op de onderzoeksvraag. Vaak is dat te wijten aan onvoldoende kennis van de detectiespecialist op het vakgebied “kabels en leidingen”. Ook is er geen eenduidige werkmethode voor het verwerken van detectiegegevens en worden er verspreid over de wereld tal van methodes toegepast met allerlei verschillende ‘homemade” softwareoplossingen. Fouten die veel gemaakt worden zijn;

  • Onvoldoende meetdichtheid in relatie tot de kabelsituatie ter plekke (processtrategie)
  • Of onvoldoende ervaring in het herkennen van specifieke detectiekenmerken van kabels en leidingen waardoor er veel te veel features worden gemarkeerd (objectdiscriminatie).

Doordat de klant vaak onvoldoende de achtergrond van de techniek kent is het ook vaak ondoorzichtig om te bepalen of het aan de techniek of aan de specialist ligt.

Cloud & Machine learning

SHELL heeft naar aanleiding van haar onderzoek een oplossingsrichting voor ogen waarbij processen zoals onderzoeksopzet gestuurd kunnen worden. Een andere oplossingsrichting dat is onderzocht is het herkennen van data en het samenvoegen van datastromen. TerraCarta is door SHELL opgemerkt door haar aanpak, softwareoplossingen en gebruik van meerdere technieken. De eerste samenwerking tussen beide bedrijven heeft een “cloud”omgeving opgeleverd waarbij processen, dataverwerking en data interpretatie worden geautomatiseerd.

De samenwerking met de Gasfabriek waarbij “Artificial Intelligence” en “Machine Learning” worden ingezet in het herkennen van de objecten in de radardata zal een belangrijke bijdrage leveren in deze software. De resultaten vanuit het afstudeerproject van Christian Versloot waren al veelbelovend, maar ook hier heeft men niet stilgezeten, onze samenwerking met SHELL gaat de wereld van kabel- & leidingdetectie een enorme langverwachte boost geven;

  • Cloud voor controle
  • Software voor procescontrole en uniformiteit
  • AI & ML voor Herkenning en identificatie

De uitzonderlijke competentie van TerraCarta in combinatie met een enorme hoeveelheid data die binnen Shell kan worden gebruikt, maakt deze samenwerking tot een win-winsituatie!