TerraCarta – detectie en slimme sleuven
TerraCarta staat bekend als detectiebureau en bij menig klantbezoek horen we “Ooo, graven jullie ook sleuven?”.
En inderdaad, we graven ook sleuven omdat we er zorg voor willen dragen dat onze informatie bruikbaar is als “bewijslast” dat de gedetecteerde gegevens kloppen.
Soms worden we zelfs simpelweg benaderd enkel voor het graven van proefsleuven, maar we blijven ons onderscheiden door daar detectie aan toe te voegen, voor hetzelfde geld.
Want zeg nou eerlijk, hoe eenvoudig is het om even een detectietang aan te sluiten op een metalen buis of kabel als de sleuf open ligt en je bent er toch, even de grondradar gebruiken om te kijken of de sleuf lang genoeg is of dat er toch nog kabels liggen een metertje verder.
Wettelijke kaders
Het gebruik van detectie neemt op dit moment een vlucht en het is erg belangrijk dat je de risico’s kent in relatie tot de wettelijke kaders gesteld in de CROW 500 en de WIBON.
Vaak wordt op basis van detectie een plan opgemaakt ofwel voor een ontwerp dan wel voor een graafactie en wanneer er graafschade ontstaat, komt de discussie.
Maar eigenlijk is het vrij eenvoudig om aan een detectieonderzoek meer waarde toe te kennen. Leg de gegevens over de KLIC en verricht nader onderzoek waar KLIC en detectie niet overeenkomen!
Blind varen op techniek is en blijft een risico. Ligt er een leiding volgens KLIC en het is niet gedetecteerd dan graaf je een sleuf om te bewijzen dat dat klopt.