Het kadaster-KLIC voorkomt graafschade

In het jaar 2008 is er een hoop veranderd voor Nederlandse grondroerders. De vrijblijvende zelfregulering, die viel onder het KLIC, werd vervangen door de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION). Deze wet werd ingevoerd om informatie te verstrekken over de ligging van leidingen en kabels. In het verleden waren er namelijk diverse incidenten voorgekomen die niet alleen voor veel schade zorgde maar ook de kosten jaarlijks hoog lieten oplopen. Het kadaster-KLIC heeft ervoor gezorgd dat Nederland inzicht heeft gekregen in de ligging van nieuwe en bestaande leidingen en kabels.

Het kadaster-KLIC gebruiken

Bent u grondroerder en heeft u een nieuwe klus op de planning staan? Bij machinaal graven moet u een graafmelding doorgeven aan het kadaster-KLIC. Na uw aanvraag wordt er informatie over de ligging toegestuurd. Deze informatie geeft u een overzicht in de ligging van de huidige kabels en leidingen. Deze informatie kunt u gebruiken om potentiĆ«le incidenten te voorkomen. Jaarlijks worden er namelijk zo’n 40.000 incidenten gemeld. Niet alleen zorgen deze incidenten voor hoge kosten, ook gaslekken en stroomstoringen behoren tot de gevolgen. Met behulp van de WION-wet en het kadaster-KLIC zijn er vandaag de dag een stuk minder ongelukken in de ondergrondse netten.

856-37.1-tekening-wion-breder

Informatie aanvragen

Ook wanneer u nog geen plannen heeft voor mechanische grondroering, kunt u informatie aanvragen bij het kadaster-KLIC. U kunt met deze informatie alvast potentiƫle klussen voorbereiden en zien waar de ondergrondse kabels en leidingen zich bevinden. Wanneer u met een klus begint, zult u echter alsnog een graafmelding moeten doen bij het kadaster. Zodra u deze heeft aangevraagd, heeft u 20 werkdagen de tijd om te beginnen met uw klus. Na deze 20 werkdagen verloopt uw graafmelding en zult u een nieuwe melding door moeten geven.

Wat TerraCarta voor u kan betekenen

Wilt u dat wij de ondergrondse situatie in kaart brengen en de gehele voorbereiding en afhandeling hiervan op ons nemen? Neem dan contact met ons op! Dat kan via het contactformulier of via telefoonnummer 0528 – 234 406.