De aannemer is een chirurg!

 

Als we kijken naar de aanleg van civiele constructies en infrastructuur dan kun je de aannemer beschouwen als een chirurg.
Vakkundig legt deze de bodem open alsof met een scalpel het oppervlak wordt opengesneden.
Je moet dus weten wat je doet en oppassen met het snijwerk daar waar de aders normaliter liggen.

Scanmiddelen

In de geneeskunde maakt men gebruik van geavanceerde scanmiddelen. Afhankelijk van het ongemak, een breuk of een pijnlijk orgaan, wordt er met röntgen of echo gescand. De afdeling onderzoek doet onderzoek en levert de plaatjes voor de chirurg zodat hij zijn snijwerk kan verrichten zonder al te veel bijkomende schade. En beter nog, door steeds betere en nauwkeurigere technieken kan ook worden volstaan met slechts een gaatje aan het oppervlak om een dieper gelegen ingrijpende operatie uit te kunnen voeren.

Hoe anders moeten veel van onze civieltechnische chirurgen aan de slag. Ze krijgen de opdracht om het oppervlak eerst meerdere keren open te snijden met proefsleuven om aders op te zoeken, of moeten gewoon beginnen op basis van een tekening. Daarbij moet de boel goed worden open gelegd, alsof je de hele ruggengraat moet blootleggen om een hernia aan te pakken.
Desondanks zijn er best technieken om de bodem te onderzoeken en te scannen. Men heeft alleen moeite met het stellen van de juiste vraag.
Vaak wordt er gevraagd om een scan, de wedervraag zal dan al gauw zijn een echo of röntgen? Beter was geweest om te vragen naar de positie van de breuk.
Ook wordt de vraag vaak niet gesteld aan de juiste persoon, want niet elk scanbedrijf is gespecialiseerd in het vinden van kabels en leidingen. We hebben daarnaast namelijk ook wegenbouwspecialisten, Munitiedetectie-specialisten of archeologiespecialisten.

Meerdere technieken

Bij TerraCarta herkennen we dit als geen ander. Wij hebben ons volledig gespecialiseerd in het in kaart brengen van kabels en leidingen, graafschadepreventie en WIBON. Daarbij doen we niet alleen een “scan met een techniek” maar we gaan veel verder dan dat. Scannen met meerdere technieken en het doen van gerichte puncties geeft een exact beeld van de ondergrond. Daarbij staat ook ontwikkeling niet stil. Artificial intelligence als hulpmiddel bij het interpreteren is een eerste stap. Ons uiteindelijke doel is echter het vereenvoudigen van scannen ten behoeve van kabels en leidingen. Daarbij opgeteld staat ook onze innovatie in hardware niet stil. Het samenvoegen van grondradar, radiodetectie en akoestiek is een veelbelovende combinatie wat we momenteel al afzonderlijk toepassen. In de wereld van de scantechnieken is TerraCarta vooralsnog de enige die werkt als een MRI-scanner!